joi, 12 septembrie 2024

Școala Altfel - idei de activități




Pentru săptămâna "Școala Altfel", poți organiza o varietate de activități educative pentru preșcolari, care să fie atractive, interactive și adaptate vârstei lor. Iată câteva idei:


1. Vizite la Muzee sau Grădini Zoologice

Organizarea unei excursii la un muzeu de științe naturale, muzeu de jucării, grădină zoologică, sau acvariu poate fi o experiență plină de învățare și explorare pentru copii.

2. Ateliere de creație

Ateliere de pictură, desen, modelaj în lut sau plastilină, confecționarea de colaje din materiale reciclate, ori crearea de măști. Aceste activități dezvoltă creativitatea și abilitățile motrice fine ale copiilor.

3. Lectură interactivă

O activitate în care educatoarele sau invitați speciali (bunici, părinți) citesc povești cu intonație, gesturi, și mimică, implicând copiii prin întrebări și discuții despre povestea citită.

4. Jocuri de echipă și jocuri de mișcare

Organizarea unor jocuri de grup (ex: ștafete, "Vânătoarea de comori") sau activități sportive simple (ex: aruncatul mingii, alergare pe distanțe scurte) pentru a stimula cooperarea și dezvoltarea fizică.

5. Mini experimente științifice

Activități simple precum amestecarea culorilor primare, crearea de vulcani din bicarbonat de sodiu și oțet, sau demonstrații cu magnetism pentru a stimula curiozitatea naturală a copiilor față de știință.

6. Spectacole de teatru de păpuși

Organizarea unui mic spectacol de teatru de păpuși sau marionete, fie prin participarea educatorilor, fie prin implicarea copiilor în jocuri de rol.

7. Ziua carierelor

Invitarea unor profesioniști (pompieri, polițiști, medici veterinari) pentru a discuta despre profesiile lor și a le arăta copiilor echipamente specifice, într-un mod adaptat vârstei.

8. Activități în natură

Plimbări educative prin parcuri, învățarea despre plante și animale, explorarea mediului înconjurător, sau realizarea de mici activități de grădinărit.

9. Nutriție

Ateliere de gătit simple (ex: decorarea biscuiților, prepararea unei salate de fructe) pentru a învăța copiii despre mâncarea sănătoasă și a dezvolta abilități de bază în bucătărie.

10. Vizite la bibliotecă 

Vizite organizate la biblioteca locală, cu sesiuni de povestiri sau activități de lectură pentru a încuraja interesul copiilor pentru cărți.

11. Muzică și dans

Ateliere de dans, karaoke pentru copii sau lecții de muzică (ex: familiarizarea cu diferite instrumente muzicale) pentru a stimula dezvoltarea ritmului și a simțului muzical.


Aceste activități nu numai că sunt distractive, dar contribuie și la dezvoltarea diferitelor competențe ale preșcolarilor, cum ar fi creativitatea, lucrul în echipă, motricitatea, și abilitățile sociale.



Alte activități 

https://paunaramona83.blogspot.com/p/saptamana-verde-scoala-altfel.html






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru aprecieri! 🤗

Importanța cititului și povestirilor în dezvoltarea cognitivă a preșcolarilor

Importanța cititului și povestirilor în dezvoltarea cognitivă a preșcolarilor - un material pe care îl puteți folosi în cadrul activităților...