joi, 8 august 2024

DE CE TREBUIE SĂ MERG LA GRĂDINIȚĂ? poveste

"DE CE TREBUIE SĂ MERG LA GRĂDINIȚĂ?" de Păuna Ramona  - poveste


Mulți copii pot avea anxietăți legate de mersul la grădiniță, fie că este vorba de despărțirea de părinți sau de adaptarea la un nou mediu. Poveștile care abordează această temă îi ajută să înțeleagă ce îi așteaptă și să se simtă mai confortabil cu ideea. În poveste, Andrei trece printr-un proces similar, ceea ce îi ajută pe copii să își regăsească propriile emoții și temeri și să vadă că este normal să se simtă așa.





De ce trebuie să merg la grădiniță?
                                         de Păuna Ramona 

   Într-o dimineață frumoasă de toamnă, un băiețel pe nume Andrei se trezi somnoros. Afară, frunzele colorate dansau în bătaia vântului, dar Andrei nu era prea încântat. Astăzi trebuia să meargă la grădiniță, iar el nu prea înțelegea de ce.
- De ce trebuie să merg la grădiniță? se întreba Andrei cu voce tare, în timp ce își freca ochișorii. 
          Mama lui, care pregătea micul dejun în bucătărie, l-a auzit și a zâmbit. 
- Hai să-ți spun o poveste, Andrei! a zis ea în timp ce îi punea pe masă o farfurie cu clătite pufoase. Andrei, în fiecare dimineață, soarele răsare și aduce lumină și căldură tuturor. La fel cum soarele are un rost important pe cer, și tu ai un rost important la grădiniță. Acolo, înveți lucruri noi care te ajută să crești mare și deștept.
- Dar de ce nu pot să stau acasă și să mă joc cu jucăriile mele? întrebă Andrei, mușcând din clătită.
- Știi, Andrei, continuă mama, la grădiniță nu doar că te joci, dar înveți și să împarți jucăriile cu alți copii. Acolo îți faci prieteni noi, înveți să fii politicos, să asculți povești frumoase și să faci desene colorate. Fiecare zi este o aventură nouă!
           Andrei a început să se gândească la asta. Îi plăcea când se juca cu prietenii lui la grădiniță și când doamna educatoare le citea povești amuzante.
- Și să nu uităm, a mai spus mama, că la grădiniță ai multe activități distractive! Îți amintești când ați construit un castel din cuburi sau când ați plantat flori în grădină?
          Andrei a zâmbit. Da, își amintea și iubea să facă toate aceste lucruri. Își dădea seama că, de fapt, grădinița era un loc minunat unde putea învăța și se distra în același timp.
- Și știi ce e cel mai frumos, Andrei? a adăugat mama. Fiecare zi la grădiniță te face să devii mai înțelept și mai curajos, pregătindu-te pentru aventurile care te așteaptă când vei fi mai mare!
          Andrei s-a uitat pe geam la frunzele care zburau în vânt și a simțit un fior de entuziasm. 
- Da, mami! Vreau să merg la grădiniță! Vreau să învăț și să mă joc cu prietenii mei!
          Și astfel, Andrei și-a luat ghiozdănelul cu bucurie și a plecat spre grădiniță, știind că fiecare zi era o nouă poveste de descoperit.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru aprecieri! 🤗

Importanța cititului și povestirilor în dezvoltarea cognitivă a preșcolarilor

Importanța cititului și povestirilor în dezvoltarea cognitivă a preșcolarilor - un material pe care îl puteți folosi în cadrul activităților...